Vykort vs sociala medier

När man åker på semester är det vanligt att man får uppmaningen från familj, vänner och bekanta att skicka ett vykort. Förr i tiden var vykorten ett smidigt sätt att tala om att man levde och mådde bra, men i det moderna samhället är det vanligare att man delar med sig från sociala medier istället. En rolig bild som läggs upp 24/7 och med endast en liten hashtag bredvid och ett kommentarsfält för folk att reagera på. Och visst är det smidigt men samtidigt lite opersonligt kan man tycka. För alla som ser bilden kan gilla den eller kommentera utan att den egentligen riktar sig till någon.

Glädjen med ett vykort

Personer av den äldre generationen kan ha svårt att ersätta vykort med sociala medier. De flesta äldre människor man pratar med tycker att uppfinningen sociala medier är ett bra sätt att veta att nära och kära mår bra samt att ta del live av fotografier och videor, vilket är bra om man inte ses så ofta. Och med Facebook och Instagram går det också att skicka privata meddelanden. Men många är ändå överens om att det är något visst med att få ett vykort hemskickat till sig. Det betyder att personen som skickat det tagit sig lite extra tid till att hitta ett vykort, köpa det, gått till posten eller motsvarande och köpt ett frimärke, skrivit något fint på kortet och sänt det vidare till just dig.

Kort sagt tycker många att man lagt ner lite mer tankeverksamhet och själ om man istället sänder ett vykort. Å andra sidan tar det ju längre tid innan det kommer fram, om det nu ens gör det.

Skicka eget vykort

Om du har någon vän eller släkting som är skeptisk till sociala medier eller som kanske inte ens har skaffat ett konto eller profil, kan du vara ännu mer personlig genom att skicka digitala vykort eller till och med egentryckta vykort. Det finns flera leverantörer på nätet som till exempel printer.se som trycker upp produkter och som även pysslar med att trycka upp kort, foldrar med mera. Många har även digitala verktyg där du kan skapa dina egna bilder och låta trycka upp på beställning.

Vykort i mobilen

Svenska posten har möjligheten att erbjuda vykort som kan skcikas direkt via mobilen. Det är en app som kallas ”Riktiga vykort” och där laddar du ned ett vykort i form av en digital bild som du kan skicka direkt med din telefon. Det finns både färdigtryckta vykort att ladda ned eller möjligheten att skapa en egen bild och skicka. Du kan även välja ram och form på vykortet och sedan skriva några rader till mottagaren. På så sätt vet du att vykortet kommer fram – och det på direkten!