Gör egna julkort

Att göra egna jul- och nyårskort kan vara ett roligt pyssel. Att få ett hemmagjort kort är också väldigt roligt, då det visar att avsändaren har lagt ner både tid och tanke på kortet. Det blir personligare och ett större minne att spara på, för med handen på hjärtat, hur många nästan identiska julkort har inte trillat ner i brevlådan under åren?

Foton

Ett vanligt sätt att skicka personliga julkort är att framkalla foton på barnen, bebisen eller husdjuren och lägga till en valfri text. Detta kan göras året runt till alla högtider, du varierar bara texten efter högtid. Givetvis är detta väldigt personligt, men tänk på att husdjuret kanske inte är lika intressant för mottagaren som det är för dig. Kombinera gärna foto med lite egengjort pyssel i ditt julkort så blir det riktigt personligt.

När det talas om foton är en annan idé att printa ut foton som betyder något, rama in, eventuellt pynta med pyssel eller med ett collage av fler foton. Detta kan ges bort i present, och här kan det vara perfekt med husdjur om mottagaren har ett personligt band med sitt husdjur eller om du har bilder på mottagarens husdjur. Ett annat motiv kan vara från fest eller annan aktivitet ni gjort tillsammans så att tavlan blir ett roligt minne.

Surfa in på https://www.frameit.se/ för att skaffa ramar eller kanske posters att hänga upp på väggen eller ge bort som present eller till jul.

Klipp och klistra

Har du en egen skrivare kan du skriva ut foton själv och pynta till dina kort med. Klipp ut det du vill ha med, klistra fast på en lämplig bit kartong eller ett helt tomt kort och pynta efter behag. Du kan använda små urklippta figurer av papp, garn och snören, snäckor och även torkade blommor. Endast fantasin sätter gränser men var inte rädd för att använda sax och lim. Tänk dock på att glitter brukar vara lätt att ta fram men svårare att städa bort, så också för mottagaren om glittret inte sitter fastklistrat som berget.

För ett snyggt julkort kan du vika figurer, kanske en gran, av färgat papper och klistra fast på ett kort. Du skriver ditt meddelande med valfri färgpenna och kan också sätta dit lite klistermärken som extra pynt. Detta lägger du sedan i ett kuvert och skickar iväg. Ett julkort måste inte bara vara ett platt enkelt vykort, utan kan precis lika gärna vara som ett födelsedagskort, bara det att det står God Jul istället för Grattis.

Sand

Vill du hellre pyssla ihop ett nyårskort kan du använda dig av motiv som ballonger, champagneglas, fyrverkerier och klockor. Olika färgpennor, kanske även glitterpennor, kan vara riktigt användbara när du ska göra fyrverkerier. Ett annat tips är att använda färgad sand och klister. Lägg klister, strö på sanden, låt torka lite och skaka av överbliven sand. Detta kan du göra med flera olika färger och med lite pill har du fått riktigt fina fyrverkerier på ditt kort.

Lycka till med pysslandet och God Jul, Gott Nytt År och Grattis på födelsedagen. Just det, Glad midsommar också!