”Mot ny adress” – om flyttkort

Minns du förr, när posten delade ut vykort man kunde skicka helt gratis när man flyttade? Det var på det sättet man meddelade släkt och vänner sin nya adress. Kortet kunde ofta ha ett motiv med flyttfåglar. Finns de korten ens kvar i dag? Tveksamt. De flesta meddelar sin nya adress via mejl eller sms – om de alls gör det. För den som vill besöka en, eller skicka post, finner adressen med en enkel googling.

För de flesta är det lättare att hitta en adress på internet än att hålla koll på flyttkort eller en fysisk adressbok. Ändå är det något särskilt med de där korten. De är mer än bara en källa till information. Det blir ett sätt att säga att ”jag vill att just DU ska veta att jag flyttar och vart”. Kortet blir nästan en inbjudan – till besök eller till att skicka ett brev. Dessutom kommer det verkligen att sticka ut i mängden idag, när så få skickar kort.

Du kan skicka färdigköpta vykort eller göra dina egna. Visst är det mycket att stå i såhär när flytten stundar och kanske funderar du på hur du ska hinna, men lösningen är närmare än du tror. Välj att leja bort det mest tråkiga och tidsödande med en flytt, nämligen flyttstädningen. Då köper du dig tid som du istället kan lägga på att fixa och skicka kort. Ring en firma som arbetar med Flyttstädning i Sandviken och be om prisuppgifter på en flyttstädning. När så bostaden är tom sånär som på dammråttor, grus i hallen, kalkavlagringar i badrummet och en avsvimmad fluga på fönsterbrädan, då är det dags för städfirman att utföra mirakel medan du i godan ro sitter på ett kafé (eller i din nya bostad) och skriver flyttkort. Tänk så skönt att varken behöva tänka på dammsugning av persienner eller att rensa golvbrunnen i badrummet, utan att helt fokusera på vilket vykortsmotiv som passar bäst till vilken person.

Leta upp din favoritpenna och slå dig ner med en kopp te. Nu är det dags att skriva till vännerna, svärmor, farbror Enok och bästa kollegan. Roliga motiv kan vara sådana som anspelar på flytt eller på en ny bostad. Ofta hittar du kul vykort bland de som har djur och naturmotiv, till exempel en fågelholk eller en snigel som kryper med sitt hus på ryggen. Om flytten går till ett annat land eller bara en annan stad kan du skicka vykort med motiv därifrån, för att visa vart du är på väg. Om du vill skoja lite med en vän kan du välja att skriva din nya bostadsort som en rebus, som vännen måste klura ut för att veta vart du flyttar. Eller så kan du göra korten till inbjudningskort till ditt inflyttningsparty. Oavsett vilket lär mottagaren bli glad för ett vykort.