Kreativa kort

Trots att det mesta görs över nätet idag så blir alla fortfarande lika glada över att få kort. Det är något alldeles extra med att hålla något i handen som en annan människa – en vän, en släkting eller en kollega – har tagit sig tid att ge dig eller kanske till och med tillverkat. En fysisk manifestation av varma känslor som helt är riktade åt dig.

Det är också mycket givande och roligt att ge bort kort till andra och förutom de vanliga högtidstillfällena som bröllop och födelsedagar så kan ett litet ”Krya på dig” eller ”Förlåt” i kortform bli något stort för både avsändaren och den som tar emot det. Omtanke, glädje, empati – uttryck det i fysisk form!

Historiska kort

På 1800-talet blev det oerhört populärt bland män att ge vackra kort, en slags flirt-kort, till de kvinnor de älskade. Ju mer intrikat och påkostat kortet var desto mer smickrande var det för mottagaren och det blev populärt att utsmycka korten med spets, torkade blommor, siden och små hemliga luckor som innehöll presenter. Korten gick att köpa men det var också populärt att göra dem själv, och modet spred sig mycket snabbt. Vart fjärde år, på skottdagen, var det tillåtet för kvinnor att fria och då var det många tjejer och damer som passade på att skicka kort.

Göra själv

Om du vill göra egna kort så behöver du naturligtvis inte vara lika ambitiös och du kan göra väldigt fina och kreativa kort genom att skaffa bra och ekonomiskt kopieringspapper för ändamålet. Du kan rita och måla vackra motiv eller välja att göra tredimensionella små föremål att klistra på det. Med hjälp av japansk origami kan du till exempel vika små djur och fantasifigurer, och genom att klippa olika former kan du själv tillverka blommor och planeter. Till Påsk kan du och barnen tillverka fjädrar av olika slags papper och göra dem till extra fina detaljer på korten, medan julkorten kan ha små granar som du gjort alldeles själv.

Känner du dig inte särskilt fingerhändig så finns det även andra, kreativa sätt att göra kort på. Har du en skrivare kan du lätt printa egna kort med bilder som du själv tagit, till exempel på hela familjen eller under semestern. Det finns många bra gratisappar där du både kan få hjälp att snygga till bilderna och att klippa dem i rätt format, och det är också kul att kombinera olika foton med varandra.

Fördelen med att ge och få fysiska kort är att de enkelt kan sättas upp överallt: på arbetet, i köket, på nattduksbordet och så vidare. Det ger en ständig påminnelse om att någon är omtyckt och älskad, och är därför något som verkligen är värt att lägga tid på.