Scrapbooking

Har du en speciell anteckningsbok där du klistrar in olika minnen från dina resor? Det kan vara några foton, biljetter, en restaurangnota eller en torkad blomma. Det är scrapbooking. Denna hobby har blivit mycket populär och det är många som har det som hobby, och en del tjänar till och med pengar på sina alster. Man kan göra väldigt många olika saker som gratulationskort, tavlor, förvaringsaskar eller minnesalbum. De material man använder kan vara allt från gratis material från naturen eller olika återbruksmaterial eller köpta papper och dekorationer. Det finns en uppsjö av butiker på nätet som säljer material och verktyg för scrapbooking.

Tips, råd och inspiration

Om du lägger ner mycket tid på dina objekt vill du gärna att de ska hålla också. Ett tips är att använda papper och foton som är syrafria för då håller de länge och förlorar inte färgen eller blir blekta. Ett dåligt lim kan göra att foton antingen gulnar eller lossnar. Om du vill börja med scrapbooking kan det vara bra att gå i en kurs eller att pyssla tillsammans med andra som har hållit på längre och kan ge dig tips. över hundra personer deltog i maratonpyssel i Ludvika och det finns säkert många i din hemort också som håller på med scrapbooking. Det är kul att pyssla tillsammans och dessutom kan man ge varandra tips, råd och inspiration.

Material att börja med

Vad behöver jag för att börja? Det är väldigt svårt att svara på eftersom det är mycket individuellt. En bra sax och en mönstersax är bra att ha. Syrafri dubbelhäftande tejp för att fästa foton och några pennor för att skriva olika texter på dina alster brukar behövas. När det gäller mönstrade fina papper kan du antingen köpa några olika eller kanske be i färgaffären om de har några gamla tapetprover som du kan få. Olika knappar är roliga dekorationer och du kan hitta mycket på loppisar eller kanske du har liggande i nån burk hemma också. Om du inte ritar själv på fri hand kan det vara kul att ha några olika stämplar.