Gör dina gratulationskort själv

Du står i butiken och tittar på gratulationskorten, men hittar inget som passar din vän. Alla känns lika fantasilösa och opersonliga. Vad gör du då? Skapar ditt eget gratulationskort, såklart! Även om du inte är en van pysslare, kommer mottagaren att uppskatta den tid och omtanke du lagt ner i kortet. Nu kan du skapa ett kort som är som skräddarsytt för födelsedagsbarnet. Tvekar du? Lugn, du behöver inte ha en låda full med pysselmaterial och verktyg. Allt du behöver är egentligen bara papper från återvinningen, sax, lim och en penna.

Såhär gör du ett gratulationskort

Börja med att välja ett stadigare papper som blir stommen i kortet. Du behöver inte gå och köpa något dyrt, tvärtom kan du leta igenom reklamhögen om det finns ett styvare papper där. Annars går det bra med en tunn förpackning i kartong, till exempel från en chokladkaka eller ett paket pasta. Klipp ut ett kort i en storlek du gillar. Om du vill kan du ha ett gammalt vykort som mall. Sedan letar du igenom magasin, veckotidningar och reklamblad och klipper ut bilder du gillar. Klistra dem på kortet och gör ett collage. Om det var kul, prova också att designa ditt personliga och unika mobilskal med vackra papper.

Arbeta med färg och form

Har mottagaren av gratulationskortet en favoritfärg? Utgå från den när du klipper ut bilder till kortet. Alla bilder behöver inte föreställa något. Du kan till exempel klippa ut små rutor, alla i olika nyanser av blått, och göra en mosaik. Ett annat sätt att göra ett kort är att utgå från en lugn bakgrundsbild, gärna abstrakt, som du först limmar på kortet. Sedan letar du efter intressanta former och mönster i pappershögen. Klipp ut cirklar, ovaler, trianglar och andra former och limma på dem så att de bildar ett repetitivt mönster. Som du ser behöver du inte dyra material. Du kommer långt med fantasi, sax och lim.