Julkort är en tradition kring juletid som uppskattas av många, även om den också kan vara omgiven av viss stress då man måste få iväg korten i tid för att de ska komma fram lagom till jul. Men varifrån kommer egentligen denna tradition att skicka varandra kort med julmotiv?
Det allra första julkortet beställdes av Sir Henry Cole i London år 1843, och illustrerades av John Callcott Horsley. Motivet föreställde en familj i tre generationer som skålade tillsammans åt kortets mottagare, med en julhälsning skriven under bilden. På kortets sidor avbildades scener då mat och kläder gavs åt fattiga människor. Tanken bakom denna beställning på 2 050 kort var dock inte grundad i välgörenhet: Cole hade nämligen bara tre år tidigare varit med och introducerat ett nytt postsystem i Storbritannien, då man kunde skicka vanliga brev (och julkort) för en penny.
Bruket att skicka julkort blev snabbt populärt i England, och därifrån spred det sig till Tyskland och Danmark för att till slut komma till Sverige. Till en början importerades korten från England och Tyskland, och julhälsningarna stod därför på främmande språk. Så småningom började dock även svenskar att illustrera och trycka julkort. En av de första var Axel Eliasson, som startade sitt konstförlag som producerade vykort år 1890. Han anlitade svenska illustratörer för sina julkort, och det är framförallt från en av dessa illustratörer som bilden av den svenska tomten har vuxit fram: Jenny Nyström. Eliasson gjorde en beställning på julkort från Nyström år 1897, och de har sedan dess blivit kvintessensen av den svenska julen. Alla har nog någon gång fått eller skickat ett julkort med en av hennes tomtar med röd luva och grön eller grå rock.
För många skulle det säkerligen vara omöjligt att behålla alla julkort som man får varje år, men vissa kort kanske man tycker om mer än andra, vare sig det beror på motivet eller på en särskilt betydelsefull hälsning eller avsändare. Dessa kort kan man återanvända genom att rama in dem eller hänga upp dem, och göra dem till en del av juldekorationerna i hemmet. Om du vill hitta dekorativa bilder och posters som du kan hänga på väggarna under resten av året, kan du gå in på Nordicdesigncollective.se.