Kända vykortsmotiv

Vykort är något som de flesta av oss har kommit i kontakt med under våra liv. Vare sig vi har skickat iväg det till våra nära och kära under en semester eller om det har dykt upp i brevlådan från en gammal vän är vykort knappast något okänt fenomen. Där majoriteten dock nöjer sig med att använda vykortet som ett kommunikationsmedel med meddelanden på tar vissa steget längre. Vykortet kan vara mer än bara en kort hälsning på baksidan av ett pappkort. Det kan också vara en konstnärlig bild där estetiken står i fokus.

Några vykortsbilder har blivit ikoniska genom åren. Brev har förstås skickats genom större delen av mänsklighetens historia, men det var först under 1800-talet som postgången blev tillräckligt stabil för att vykort skulle kunna skickas regelbundet. Då blev det också vanligare att dekorera vykorten med intressanta motiv – och det är därifrån som de första kända vykortsmotiven hämtas. Det främsta exemplet på det är kanske ett vykort från 1884 där blomman förgätmigej står som motiv. Under bilder står hälsningen ”Jag gratulerar”. Det skickades den 27 februari det året och är frankerat i Leufsta Bruk. När det gick upp för auktion under 1990-talet såldes det för 5 000 kr, vilket visar att det finns ett stort intresse för gamla vykort.Kända vykortsmotiv 1

Det är inte bara de äldre vykorten som har blivit ikoniska tack vare sina bilder. Numera utses en vinnare årligen i kampen om vem som har gjort mest för att exponera vykorten för en bredare publik. När tävlingen arrangerades första gången 2004 var det en fotograf vid namn Paul Gustafsson som tog hem segern. Hans bidrag visade upp Solna under 1900-talets första hälft med klassiska motiv som järnvägsmotiv och solnedgångar. Med tanke på att bilderna var nästan 100 år gamla fanns det inte bara en estetisk aspekt i Pauls seger. Vykortens motiv sågs också som ett viktigt lokalhistoriskt bidrag.

Vykortsmotiv är ofta bildsköna och vackra, men det finns de som också gillar andra typer av motiv. Författaren Jeppe Wikström har skrivit en bok betitlad ”Tråkiga vykort”, där han har samlat motiv som normalt betraktas som mindre vackra. Boken visar vykortsmotivens mångfald där det finns utrymme för det mesta.