Att samla på något är en hobby som tusentals svenskar har gemensamt. För många började det kanske med ett kapsylsamlande i barndomen. Det finns lika många saker att samla på som det finns ting att ta i sin hand – och bara fantasin sätter gränsen för vilka objekt som kan ingå i en samling. En populär sak att samla på är vykort. De har ofta ett estetiskt värde eftersom de kan föreställa vilket motiv som helst. För andra har de kanske framför allt ett sentimentalt värde eftersom de kan vara skickade av en kär vän. Oavsett vad skälet är att samla på vykort finns det gott om vykortsamlare i Sverige.
Vykortsamlande har stått för en enorm framfart de senaste åren. Tidigare var det främst frimärken som lockade de mest inbitna samlarna. Då kunde objekt säljas för tusentals kronor på auktioner och det startades upp föreningar för samlare för frimärken. En liknande utveckling har nu skett på vykortsfronten. Medan det tidigare var organisationen för frimärkssamlare som även skötte vykortssidan vid sidan av har den senare nu mer officiellt fått ingå i föreningen. Många svenska organisationer kallar sig nu för filatelistföreningar eftersom det inkluderar både frimärken och vykort.
Det var under 1990-talet som vykortssamlandet verkligen gick fram med stormsteg. En anledning till det kan vara att vi under denna period skickade färre och färre vykort. Det kan verka paradoxalt att samlandet av vykort växer samtidigt som kommunikationen med samma medel minskar, men ofta är det en nostalgisk ådra som gör att något växer i popularitet som samlarobjekt. Idag beräknas vykortsamlandet ligga på samma nivå som frimärkssamlandet i termer av antal utövare – och många är förtjusta i båda formerna.
Det finns en myt kring samlingar av frimärken och vykort som säger att de mest ligger hemma i dammiga byrålådor. Inget kunde vara längre ifrån sanningen. När det gäller just vykort finns det ännu starkare skäl att visa upp dem för allmänheten eftersom de ofta är konstobjekt precis som en tavla eller ett fotografi. Det gör att det regelbundet arrangeras utställningar för vykort. Den första utställningen som arrangerades av riksförbundet ägde rum 2009 och då var det Jönköping som stod värd för evenemanget. Det blev en stor publiksuccé som sedan har upprepats flera gånger runt om i landet.